logo

Canibi Ali Paşa

Ürün Kodu: 9786256647152
₺360,00

Ardından her ne kadar şehre girmeye ve kayzere efendisinin dostluk mesajını taşımaya istekli olsa da, teşrifat konusunda “olağandışı” isteklerini sıralamaktaydı. Ali Paşa, alayın ilerleyişi sırasında yanında herhangi birinin at sürmesini asla kabul edemeyeceğini, hele etrafında Prens Auersperg ve vekilharç Linderl gibi Hıristiyan zatların bulunmasına “Muhammedî dininin” müsaade vermediğini, çevresinde yalnızca Türklerin olması gerektiğini ve atının yanında da Türklerin yürüyeceğini ifade etmişti.

1739’da Osmanlılar 21 sene önce kaybettikleri Belgrad’ı Habsburgların elinden almayı başarmıştı.Bu önemli zaferin ardından iki imparatorluk arasında barış için karar kılındı. Müzakereler neticesinde kararlaştırılan barışın akdi için taraflar büyük elçilerini tayin etti. Elinizdeki kitap Habsburg Viyanası’na gönderilen büyük sıfatlı son elçimiz Cânibî Ali Paşa’nın macerasını ele alıyor. 1806 yılında Kutsal Roma Alman İmparatorluğu tarihe karışana kadar birkaç Osmanlı elçisi daha Viyana’ya gitmiş olsa da bunlar orta elçi ya da fevkalade elçi olarak gönderilmiş, Cânibî Ali Paşa gibi göz kamaştıran, şaşaalı, neredeyse bin kişilik bir maiyet sahibi olmamışlardı. Günümüze ulaşan bir sefaretnamesi olmasa da Cânibî Ali Paşa ve elçiliği hakkında çoğu ilk defa gün yüzüne çıkan Avusturya ve Osmanlı arşiv belgelerinden yapılmış bu çalışma, erken modern Osmanlı diplomasi tarihçiliğinde yeni bir ufuk açacak.

Yazar Hakkında:

Hüseyin Onur Ercan

2006 yılında İstanbul Üniversitesi Almanca Mütercim-Tercümanlık Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans öğrenimini aynı üniversitenin Yeniçağ Tarihi Programı’nda 2010-2013 yıllarında Prof. Dr. Feridun M. Emecen danışmanlığında tamamladı. Osmanlı-Habsburg Diplomasisi: Rudolf Schmid’in Nihai Raporunun Türkçeye Çevirisi ve Otuz Yıl Savaşları ile İlişkisi (1629-1643) adlı yüksek lisans tezi kapsamında Erasmus Programı ile Viyana’da bulundu. 2019’da doktora derecesine, 2022 yılında Türk Tarih Kurumu tarafından Pasarofça Antlaşması, 1718: Diplomasi ve Barış başlığıyla neşredilen, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Yeniçağ Tarihi Programı’nda Prof. Dr. Murat Uluskan danışmanlığındaki teziyle ulaştı. Doktora sırasında bir yıl süreliğine ve TÜBİTAK (2214-A) desteğiyle Viyana’da Prof. Dr. Claudia Römer danışmanlığında araştırma yaptı. Akademik çalışmaları ağırlıklı olarak Yeni Çağ Osmanlı-Habsburg ve Prusya diplomatik ilişkileri üzerinedir. Hâlen Türk-Alman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde doktor öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Makaleleri dışında kitap çevirisi ve editörlükleri bulunmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.  Yazarın bu çalışması TÜBİTAK tarafından 2219-Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı’nın 2022/1 dönemi kapsamında desteklenmiştir 

Son görüntülenen ürünler