logo

Kitabü't - Tabih

Ürün Kodu: 9786051050348
YAYINEVİ: Kitap Yayınevi
₺20,00
Genellikle Bağdâdî adıyla anılan 13. yüzyılda yaşamış Bağdatlı kâtip Muhammed b. El-Kerim'in derlediği Kitâbü't-Tabîh yüzyıllar boyunca Türklerin en beğendiği yemek kitabı oldu. Bu kitabın daha önce Ayasofya Camii Kütüphanesi'nde muhafaza edilmiş özgün yazması bugün hâlâ İstanbul'da ama artık Süleymaniye Kütüphanesi'nde bulunuyor. Daha sonraki bir tarihte Kitâbü't-Tabîh'deki 160 reçeteye 260 reçete eklenerek elde edilen genişletilmiş esere Kitâbü'l-Vasfi'l-Et'ime el-Mu'tâde adı verilmiş. Kitâbü'l-Vasfi'nin günümüzde bilinen üç kopyası da Türkiye'dedir; bu yazmalardan ikisinin Topkapı Sarayı Kütüphanesi'nde bulunması Türkler'in bu kitaba ne kadar değer verdiklerini gösteriyor. Son olarak 15. yüzyıl sonunda Şirvani Kitâbü't-Tabîh'i Türkçeye çevirmiş; ancak çeviriye kendi devrinde yaygın olan bazı reçeteleri eklemiş ve böylece Türkçe ilk yemek kitabını kaleme almış. Bağdâdi kitabının giriş kısmında kitabını nasıl bölümlediğini şöyle açıklamış:
Bu kitabı 10 bölüme ayırdım. Başlıkları şunlar:
1. Bölüm havâmiz (ekşi yemekler) ve çeşitleri.
2. Bölüm sevâzic (basit yemekler) ve çeşitleri.
3. Bölüm kalâyâ [kalyeler] ve nevâsif (kızartılarak ve sossuz olarak yapılan yemekler) ve çeşitleri.
4. Bölüm herâ'is (herise çeşitleri; lif lif didilmiş etle dövülmüş tahıl yemekleri) tennûriyyât (etli dövülmüş tahıl yemekleri) ve benzer yemekler.
5. Bölüm mutaccenât (tavalar) bavârid (soğuk yemekler) maklûbe (yumurtalı yemekler) senbûsec (senbuse) ve benzer yemekler.
6. Bölüm taze ve tuzlu balık yemekleri.
7. Bölüm muhallelât (turşular) si'bâg (mezeler ) ve mutayyibât (çeşniler).
8. Bölüm cevâzib (cûzâb çeşitleri; fırınlanmış etle birlikte servis edilen meyve ve sebze tatlıları) ahbisa (habîsa çeşitleri; un veya ekmek kırıntısıyla koyulaştırılmış tatlılar.)
9. Bölüm helâva (helvalar) ve çeşitleri.
10. Bölüm katâyif [kadayıf] huşkenânec (kurabiyeler) ve benzerleri.