logo

Osmanlılar ve Macarlar

Ürün Kodu: 9786257447256
Yazar: Sandor Papp
₺272,00

Kitap Tanıtım Yazısı :

Arka kapak yazısı:

Orta Avrupa’nın kadim milletlerinden Macarlar 15. yüzyıldan itibaren Osmanlı Türkleriyle asırlar sürecek bir irtibat kurdu. Bu irtibat, bazen bir askerî çatışma, bazen bir diplomatik münasebet, bazen de kültürel bir alışveriş olarak tecelli etti. 16. yüzyılda Habsburg ve Osmanlı imparatorluklarının çetin mücadelelerinde, Macarlar her iki tarafın da diplomatik ve askerî faaliyetlerinde önemli roller üstlendi. Budin, Belgrad, Peçuy, Segedin gibi önemli Macar şehirlerinin Osmanlı hâkimiyetine girmesi, bu iki milletin sosyal ve kültürel irtibatlarını yoğunlaştırdı. Osmanlı Macaristan’ı, Habsburg Macaristan’ı ve Erdel Voyvodalığı olarak üçe bölünen Macaristan, erken modern dönem Osmanlı diplomasi tarihinin önemli sahnelerinden biri oldu.

Macaristan’daki Szeged Üniversitesi profesörlerinden Sándor Papp’ın Türkçe kaleme aldığı Osmanlılar ve Macarlar Bir Diplomatik Tarih, uzun soluklu bir tarihin, kaynakların titizlikle incelenmesiyle oluşturulmuş bir sunumudur. Macarca, Türkçe ve Almanca kaynaklardan yola çıkılarak, 19. yüzyıla kadar uzanan bir düzlemde on dört ayrı temadan oluşan bu eser bu iki milletin tarihi hakkında Türk okuruna yeni bakış açıları kazandıracaktır

Yazar Hakkında:

Szeged Üniversitesi'nde Ortaçağ ve Erken Yeni Çağ Macar Tarihi Bölümü ve Altayistik Bölümü bölüm başkanı, Tarih Doktora Okulu başkanı ve profesörüdür. Eğitimine Szeged Üniversitesi'nde Macar Dili ve Edebiyatı ile Tarih alanında başladı ve ardından Altay Dilleri ve Kültürü alanında çalıştı. Macar Dili ve Edebiyatı ve Tarih eğitimini tamamladıktan sonra (1990) Budapeşte’deki Eötvös Lóránt Üniversitesi'ne geçerek Türk Filolojisi Bölümünden mezun oldu (1993). Bu arada İzmir'de Ege Üniversitesi'nde bir dönem ve Ankara'da TÖMER'de iki ay eğitim gördü. Doktora tezi, Sultanların Transilvanya prenslerine yazdığı ahidnameler ve 1526 ile 1606 yılları arasındaki Macar-Osmanlı ilişkileri hakkındadır. Bu tezin geliştirilmiş versiyonu 2003 yılında Avusturya Bilimler Akademisi tarafından yayımlanmıştır. On yılı aşkın bir süre Budapeşte'deki Károli Gáspár Protestan Üniversitesi'nde Erken Yeni Çağ Macar ve Evrensel Tarih Bölümü başkanı olarak çalıştı. İki yıl boyunca Almanya'nın Heidelberg şehrindeki Karls-Ruprecht Üniversitesi'nde Humboldt Araştırmacısı olarak Osmanlı paleografyası ve diplomasisi dersleri verdi (2004-2005). 17. yüzyıl Transilvanya Prensliği tarihi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun Müslüman ve Hıristiyan vasal devletlerinin siyasi yapıları üzerine doktora sonrası çalışmalarını tamamladı. Sabık Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy'nin soyu olan 17. yüzyılda Macar-Osmanlı sınırının Habsburg tarafında askerî soyluluk elde eden bir ailenin (Sárközy) tarihi üzerine ayrı bir eser yazmıştır. István Bocskai liderliğindeki en önemli Macar ayaklanmasının tarihi ve onun Osmanlı bağlantıları üzerine bir monografi yazmıştır (1604-1605). 17. yüzyıl Habsburg-Osmanlı diplomatik temaslarına ve Ortaçağ Macaristan Krallığı ve Habsburg Monarşisi'nin Osmanlılarla yaptığı barış anlaşmalarına odaklanan ‘Osmanlı Dönemi Araştırma Grubunu’ kurmuştur.

Kullanılan Reklam Mecraları :

Son görüntülenen ürünler