logo

Savaşı Hatırlamak

Ürün Kodu: 9786256931237
Yazar: Jay Winter
YAYINEVİ: Runik Kitap
₺163,00

 

Elinizdeki kitap, yirminci yüzyıldaki anma ve savaş hakkında ustaca kaleme alınmış özgün bir eser. Otuz yıllık bir çalışmanın ürünü. Jay Winter, kendine özgü güçlü ve derinlikli üslubuyla çağdaş kültür tarihi üzerine yapılan tartışmaların ve akademik görüşlerin en etkili konularından birini ele alıyor: bellek ve belleğin tarihle ilişkisi.

Yazar bellek konusuna olan ilgiyi Birinci Dünya Savaşı'na yoğunlaşan bir çizgide konumlandırıyor. İki dünya savaşı sırasında ve sonrasında ortaya çıkan imgeler, geliştirilen diller ve ortaya konan yöntemler, savaşın kurbanlarının hakkını teslim etme ihtiyacına odaklanmış ve ileride yaşanacak çatışmaların yeniden tahayyülü ve hatırlanma biçimlerini şekillendirmiştir.

Kitap, belleğe yönelik mevcut ilginin kökenlerinin izini sürerek başlıyor, ardından özellikle yirminci yüzyılın ilk yarısında tarih ve belleği birbirine bağlayan anma pratiklerini irdeliyor. Yazar ayrıca, film, televizyon, müzeler ve geçmişin anıların kamusal temsilleri aracılığıyla görüldüğü savaş suçları davaları gibi "hafıza tiyatrolarını" da ele alıyor. Kitap, bu pratiklerin bir bütün olarak yirminci yüzyıl kültür tarihi için önemini ortaya koyuyor.

Savaşı Hatırlamak, önde gelen Birinci Dünya Savaşı tarihçisinin bu alana yaptığı bir katkı olarak öne çıkıyor.

 

 

 

 

Jay Winter

 

 

Yale Üniversitesi’nde Charles J. Stille Emeritus Tarih Profesörüdür. Birinci Dünya Savaşı ve 20. yüzyıl üzerindeki et­kileri konusunda uzmandır. Kudüs İbrani Üniversitesi, Warwick Üniversitesi, Cambridge Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi’n­de ders vermiştir. Winter, Socialism and the Challenge of War; Ideas and Politics in Britain, 1912-18; Sites of Memory, Sites of Mourning’in de dahil olduğu 25 kitabın yazarı ve ortak yazarıdır: The Great War in European Cultural History; The Great War and the Shaping of the 20th Century; Rene Cassin and the Rights of Man ve War Beyond Words: Languages of Remembrance from the Great War to the Present.

Ayrıca 30 kitabın editörlüğünü üstlenmiş ve 130 kitap bölümüne katkıda bulunmuştur. Winter aynı zamanda 1997 yılında en iyi televizyon belgeseli dalında Emmy, Peabody ve Producers Guild of America Ödülü kazanan PBS/BBC yapımı The Great War and the Shaping of the 20th Century’nin ortak yapımcısı, ortak yazarı ve baş tarihçisiydi. Graz Üniversitesi, Leuven Üniversitesi ve Paris Üniversitesi’nden fahri doktora unvanları almıştır.

Son görüntülenen ürünler