logo

Seyyahların Gözüyle Bursa

Ürün Kodu: 9789756372098
YAYINEVİ: Eren Yayıncılık
₺75,00

Bu eser Osmanlı Dönemi'nde Bursa'yı ziyaret eden seyyahların günümüze ulaşan yazılarının ve seyahatnamelerin ışığında Bursa'nın sosyal ve ekonomik tarihini ortaya koymaktadır. Seyahatnamelerdeki yazılanlar arşiv belgeleri ve Bursa üzerine yayınlanmış makale ile kitaplardaki bilgilerle de karşılaştırılmıştır.
Bursa'yı ziyaret eden ve izlenimlerini kaydeden seyyahların çoğunluğunu Avrupalılar oluşturmaktaydı. Osmanlı dönemi Bursa'sına 180 seyyah ziyarette bulunmuştur. Bu seyyahlar yazılarını Arapça Danca Flamanca İngilizce Fransızca Almanca İtalyanca Latince Ermenice Grekçe ve Osmanlı Türkçe'siyle kaleme almışlardır. Bu eserde Prof. Lowry farklı dillerdeki seyyahların anlatımlarını ve birbirleri arasındaki farklılığı da okuyuculara sunmaktadır.

Bütün bu seyahatnameler Bursa tarihinin bilinmeyen farklı bir yüzünü de yansıtmaktadır. Seyahatnameler olmasaydı Osmanlı hakimiyetinin ilk iki yüzyılında şehrin nüfus ve ekonomisi birer boş sayfadan ibaret kalırdı. Ayrıca gayrimüslimlerin şehir tarihinde oynadığı rol; ipeğin şehir ekonomisi üzerindeki sürekli değişen önemi ya da gerek insani gerekse de doğal felaketlerin nüfusa olan etkileri gibi konulara seyahatnamelerden yararlanarak daha derin yaklaşılmaktadır. Lowry'nin bu konuda model olan çalışmasının amacı seyahatnameler sayesinde üzeri örtülü kalmış olan Osmanlı Bursa'sının büyüleyici sayfalarına ışık tutup bizleri aydınlatmasıdır.

Son görüntülenen ürünler