logo

Tonguç Baba

Ürün Kodu: 9786059915205
Yazar: Mehmet Cimi
YAYINEVİ: Kanes Yayınları
₺13,89
Hazırlıkları 1935'te başlayıp özgün biçimiyle 1940-46 yılları arasında uygulanan Köy Enstitüleri; bilimin aydınlığında Cumhuriyet tarihimizin ve köylü nüfusun eğitim ve öğretim destanıdır. 1947 yılında başlatılan değişimle okullar önce Köy Öğretmen okullarına dönüştürülmüş ve 1954 yılında da tümüyle kapatılmıştır.
Hasan Âli Yücel'in Maarif Vekilliği döneminde 17 Nisan 1940 tarihinde kabul edilen kanunla kurulan Köy Enstitüleri'nin babası olarak dönemin İlköğretim Genel Müdürü olan İsmail Hakkı Tonguç kabul edilir.
Çifteler Köy Enstitüsü'nü 1949 yılında bitiren Mehmet CİMİ'nin TONGUÇ BABA adlı eseri Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir yer tutan Köy Enstitüleri'nin kurucusu İsmail Hakkı Tonguç'u anlatıyor.
"Elinizdeki bu yapıt gelmiş geçmiş Türk eğitiminin en özgün bir atılımını gerçekleştiren yaman bir eğitimcinin savaşım serüvenini sergiliyor. Bu öylesi bir savaşım serüveni ki özsuyunu evrensel eğitim deneyimlerinden alıp Türk insanının beden ve ruh yapısına en uygun eğitim yolunu denemekle geçmiştir." Vedat GÜNYOL
Eser 1988 yılında Tonguç Baba'nın Köy Enstitüleri çalışmalarında sağ kolu durumundaki Ferit Oğuz Bayır'ın kurduğu Düşün ve Sanat Ödülü'nü almıştır. Bu ödülün diğer seçkin sahiplerinden bir bölümünü şöyle sıralayabiliriz: Samim Kocagöz Kemal Özer Ahmet Ümit Kemal Sülker ve diğerleri.

Son görüntülenen ürünler