logo

Türkiye'de Akademik Tarihçilik

Ürün Kodu: 9789752430266
Yazar: Hakan Kaynar
YAYINEVİ: Kronik Kitap
₺22,00
Tarih bilimi 19. yüzyıl itibariyle üniversitelerde bir kürsü olarak yer almaya başlayınca akademik tarihçilik de gündemde kendine yer buldu. Bu alanın uzmanları ve onların talebeleri yıllar boyunca ortaya oldukça kritik nitelikte sorular attı çözümler aradı.

Tarihçiler geçmişin bilgisini nasıl inşa ederler? Tarih bilgisi üretiminin sosyal ve siyasal gelişmelerle ilişkisi nedir? İktidara göre değişen resmî tarih ile akademik tarih arasında nasıl bir etkileşim söz konusudur? Tarihçi bilgi üretme ve dağıtım süreçleri içerisinde ne kadar özgür olabilir?

Bu gibi soruların cevaplarını arayan tarihçiler elinizdeki kitapta Türkiye'de akademik tarihçiliğin gelişimini ve temel meselelerini tartışıyorlar.
19. yüzyıldan günümüze profesyonel tarihçiliğin zaman içindeki bir bilançosu ile başlayan kitap akademik tarihçiliğin kuramsal çerçevesini ve ahlâkî meselelerini inceliyor. Peşinden akademik tarihçilikte iktidar ilişkileri proje çalışmalarının tarihçiliğe metodolojik ve yenilikçi katkıları tarih ders kitabı yazma süreçleri ve resmî tarih ile ders kitapları ilişkisi konuları üzerine derinlemesine analizler barındırıyor. Son olarak defteroloji çalışmalarının sorunları tartışılıyor. 

Türkiye'de Akademik Tarihçilik küresel gelişmelerin ve değerlerin farkında olan ulusal/yerel kültürün katkısını dikkate alan perspektif ve yöntem açısından çoğulcu anlayışı paylaşan bir tarzda tarihçilik yapmak isteyenler için bir başucu kaynağı.

Zafer Toprak İlhan Tekeli Yunus Koç Mehmet Ö. Alkan Hakan Kaynar Arif Bilgin Mehmet Yaşar Ertaş ve İbrahim Turan'ın katkılarıyla...