logo

Makedonya Meselesi ve Balkan Harb-i Ahiri

Ürün Kodu: 9786057462473
YAYINEVİ: YEDİSU
₺40,00

Balkan Harbi, bir asır öncesinde gerçekleşen bir harp olsa da, Türk milletini derinden sarsan, Osmanlı’nın Balkan coğ­rafyasındaki varlığının mahvına sebep olan ve evvel-ahiri ele alınmak suretiyle asırlarca Türk milletinin zihninde yer edi­necek olan büyük bir felakettir. İçte birlik ve be­raberlik olmayışı, İtilafçı-İttihâdçı çekişmeleri ve Kamil Paşa hükûmetinin takip ettiği siyaset ve harpteki stratejik hatalar, felakete âdeta davetiye çıkartmıştır. Osmanlı Devleti kendi içinden neşet eden dört Balkan devleti ile baş edememiş, kısa sürede Balkanlar’daki bütün topraklarını kaybetmiştir. Ahmet Selahattin Bey’in, çeviri yazımı yapılan Makedon­ya Meselesi ve Balkan Harb-i Ahîri unvanlı eseri, Balkan coğ­rafyasının Balkan Harbi’nin zuhuruna kadarki sürecini ele almaktadır. Eser, René Pinon, Adolphe 

Avril ve Brunsvik gibi mühim isimlerin eserlerinin yanında Osmanlı hükûme­tinin resmî yazışmalarına ve yabancı gazete ve başka kaynaklara istinat etmektedir. Yine Avrupalı devlet adamlarının beyanatlarını da titizlikle ele almakta, Makedonya Meselesi’ne büyük dev­letlerin bakışını ve harbe giden süreci teferruatlı bir şekilde ortaya koymaktadır.

 

Bu çalışmada; evvela, eserin müellifi Ahmet Selahattin Bey’in hayatı hakkında kısa malumat verilmiş, akabinde Mülkiye mecmuasında kaleme aldığı “Tarih Nasıl Yazılma­lıdır” başlıklı bir makalesinin çeviri yazımı yapılmıştır. Böy­lelikle Ahmet Selahattin Bey’in tarih ilmine bakışının ortaya konulmasına çalışılmıştır. İlaveten “Makedonya Meselesi” başlıklı ve Mütareke devrinde Tarik gazetesinde yayımlanan bir makalesine yer verilmiştir. Müellifin çeviri yazımı yapı­lan kitabı Makedonya Meselesi ve Balkan Harbi ile ilgilidir ve Tarik gazetesindeki makalenin de Makedonya Meselesi ile alakası olması sebebiyle, yayıma hazırlanan eserde yer alma­sı münasip görülmüştür. Hasan Ali Polat’ın büyük bir titizlikle yayıma hazırladığı bu eser, Balkan Harbi’ne giden sürecin anlaşılması açısından bugün bile önemini muhafaza ediyor.

Son görüntülenen ürünler