logo

Molla Mehmet Demirbaş Divanı

Ürün Kodu: 9786057386779
Yazar: Danyal Apuhan
YAYINEVİ: Vir Yayınları
₺230,00

Tanıtım Metni:

 

Zaza edebiyatı alanında yazılmış eserlerin az olduğu bir realitedir. Yazılı serüveni geç başlayan Zaza edebiyatı alanında yazılmış; fakat çeşitli nedenlerden ötürü gün yüzüne çıkmamış eserlerin olduğu da bir gerçektir. Molla Mehmet Demirbaş’ın divanı da uzun zaman önce yazılmış; ancak basımı yapılmamış eserlerden biridir. Bu çalışmada, Zaza edebiyatının henüz tanınmayan ancak yazdığı eserle bilinmeyi hak eden Molla Mehmet Demirbaş’ın “Zazaca Divanı” ele alınmıştır. Arap alfabesiyle yazılmış el yazması bir divanı transkribe edip tahlilini yapmanın, Zaza edebiyatının bugünü ve geleceği adına önemli bir boşluğu dolduracağı değerlendirilmektedir. Bu kitabın hazırlanma gayelerinden biri de Molla Mehmet Demirbaş’ın şahsını, düşünce yapısını, bölgeyi ve Zaza kültürünü öğrenmek isteyenlere tahlil üzerinden bir şeyler kazandırmaktır.

 

Molla Mehmet Demirbaş eserinde sade ve açık bir dil tercih etmiştir; tasavvufu, ahlakî, ilmî ve sosyal sorunları anlaşılır, akıcı ve etkili bir dille işlemiştir. Bu üslup, şairin önemli özelliğidir. Konularını anlaşılır kılmak için İslâm dininin temel kaynağı Kur’an-ı Kerim ve hadisleri referans gösteren şair, tarihî şahsiyetler etrafında oluşan anlam dünyasından yararlanmıştır. Şair, şiirlerini okuyucunun kulağına hoş gelecek şekilde kafiyeli bir biçimde yazmış; içinde bulunduğu toplumun ve insanlığın yaşadığı ortak sorunları ihtiva eden bir şiir tarzı ortaya koymuştur. Bu yönüyle divanında İslâmî ve insani sorumluluğunu yerine getirmeye çalışmıştır.

 

Zaza edebiyatının dünü, bugünü ve yarını ile ilgili önemli bilgiler vermenin yanı sıra kültürel mirası hakkında da önemli ipucu veren bu çalışma ile yıllarını Zazaca eser yazmaya vermiş şairin bu emeğinin daha geniş kitlelere ulaştırılması amaçlanmıştır.